Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733   |  Βέροια: +(30) 2331022590

Μυρμηγκιές – HPV -> κοινή, ομαλή, πελματική, νυματοειδή, Γεννητικών οργάνων

Μυρμηγκιές – HPV

Ο Δρ. Φραγκάκης απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις Μυρμηγκιές – HPV.

Οι μυρμηγκίες προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί υποτύποι του ιού HPV που προκαλούν τις μυρμηγκίες. Οι διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν συνήθως μυρμηγκιές σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.

Μετά την αρχική επαφή, ο ιός HPV μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως ορατά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα ενδέχεται να είναι φορείς του ιού HPV χωρίς να το μάθουν ποτέ. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και αρκετοί μήνες για να αναπτυχθεί μια μυρμηγκία.

Οι μυρμηγκίες εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει μια μεγάλη σχισμή στο δέρμα τη στιγμή που το άτομο μολύνεται με τον ιό HPV ή σε περιοχές όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία, όπως τα ιδρωμένα πόδια. Μια σχισμή στο δέρμα μπορεί να προκληθεί από κοψίματα ή εκδορές από το ξύρισμα, την ονυχοφαγία και τις παρανυχίδες, το σκασμένο δέρμα και το έκζεμα.

Η σημερινή εκτίμηση είναι ότι περίπου ένα στα δέκα άτομα εμφανίζουν μυρμηγκίες κάποια στιγμή και ότι ένα στα τέσσερα άτομα εμφανίζουν τουλάχιστον μία μυρμηγκία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι μυρμηγκίες είναι το πιο συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα μετά την ακμή.

Μολονότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον ιό HPV, ορισμένοι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν, ενώ άλλοι είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικοί.

Οι μυρμηγκίες εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι εξασθενημένο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν, καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηγκίες.

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή πάσχουν από ασθένειες που καταστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού, όπως η λοίμωξη με HIV, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηγκίες.

Οι περισσότερες μυρμηγκίες εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.
Οι δύο τύποι μυρμηγκίας που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι δερματολόγοι είναι η κοινή μυρμηγκιά και η μυρμηγκία των ποδιών. Οι κοινές μυρμηγκίες αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος της παλάμης, στα χέρια και στα πόδια. Οι μυρμηγκίες των ποδιών εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα.

Τι προκαλεί τις μυρμηγκιές

Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει περισσότερα από 100 μοναδικά είδη του ιού HPV. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον ένα κοινό κονδύλωμα σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως στα χέρια τους.

Ορισμένες μορφές του ιού είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μυρμηγκιές στα χέρια. Άλλες μορφές του HPV είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αν και ορισμένα στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσουν και τα δύο.

Ενδείξεις και Συμπτώματα

Ο ιός που προκαλεί μυρμηγκιές μπορεί να εξαπλωθεί από τα χέρια στο πρόσωπο μέσω της αφής ή από το δάγκωμα των νυχιών.

Οι μυρμηγκιές έχουν τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

 • Αναπτύσσονται συχνότερα στα δάχτυλα, γύρω από τα νύχια, και στο πίσω μέρος των χεριών.
 • Είναι πιο συχνές όπου το δέρμα είναι τραυματισμένο.
 • Μπορεί να έχουν μαύρα στίγματα που μοιάζουν με σπόρους.
 • Τις περισσότερες φορές έχουν αίσθηση σαν τραχιά εξογκώματα.

Θεραπείες και Φαρμακευτική Αγωγή

Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί επιλέγεται με βάση την θέση των μυρμηγκιών, τα συμπτώματά σας και τις προτιμήσεις σας. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε συνδυασμό με θεραπείες στο σπίτι.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι να καταστραφεί η μυρμηγκιά και να υπάρξει διέγερση του συστήματος ανοσοαπόκρισης ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Ακόμη και με τη θεραπεία, οι μυρμηγκιές τείνουν να επανεμφανιστούν ή να εξαπλωθούν. Οι γιατροί γενικά ξεκινούν με τις λιγότερο επώδυνες μεθόδους, ειδικά κατά τη θεραπεία μικρών παιδιών.

Κριτικές ασθενών μας

”Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων! Προσιτός, τον εμπιστεύομαι απόλυτα!”

ntina kotanidou

Review From Google
”Εξαιρετικός επιστήμονας, και άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου του και αποτελέσματα σε ότι μου έχει κάνει. Σας ευχαριστώ πολύ”

Chrisanthos Kaimenakis

Review From Google
”Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος με μεγάλο εύρος γνώσεων και εξειδίκευση τόσο στη δερματοχειρουργική όσο και στην αισθητική ιατρική.”

Eirini Kokolaki

Review From Google
”Called same day and immediately helped me to see him for consultation. Very kind and knowledgeable. Speaks good English. Thank you.”

Eteri Gaia

Review From Google

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

  Σύγχρονο Δερματολογικό Ιατρείο με σκοπό την παροχή Κλινικών και Αισθητικών Υπηρεσιών.

  Email: info@mediderma.gr
  Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733
  Βέροια: +(30) 2331022590