Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733   |  Βέροια: +(30) 2331022590

Σπίλοι – Ελιές

Σπίλοι – Ελιές

Ο Δρ. Φραγκάκης απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους Σπίλους - Ελιές.

Οι φυσιολογικοί σπίλοι είναι συνήθως μικρές καφέ κηλίδες ή επάρματα του δέρματος που εμφανίζονται κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ανθρώπου. Μπορεί να είναι είτε επίπεδοι είτε επηρμένοι και συνήθως έχουν στρογγυλό ή σφαιροειδές σχήμα. Οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται λόγω της έκθεσης στον ήλιο.

ΜΕΛΑΝΩΜΑ είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται σαν μια ασύμμετρη, με ακανόνιστα όρια, πολύχρωμη ή καφέ χρώματος  κηλίδα ή σαν ένα έπαρμα που συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι μελαγχρωματικό.

ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΠΙΛΟΙ (άτυποι σπίλοι) είναι συνήθεις καλοήθεις σπίλοι, που μοιάζουν με το μελάνωμα. Άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεμονωμένα ή πολλαπλά μελανώματα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών των σπίλων που έχει ένα άτομο, τόσο πιο υψηλός είναι ο κίνδυνος. Ιατρικές αναφορές δεικνύουν ότι περίπου το 2-8% του Καυκάσιου πληθυσμού, εμφανίζει αυτούς τους σπίλους. Η κληρονομικότητα επίσης φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των σπίλων. Τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους και με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος (2 ή περισσότεροι συγγενείς εξ αίματος με αυτή την ασθένεια) έχουν ένα εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο στο να παρουσιάσουν μελάνωμα.

Κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται τόσο πολύ και από τις δύο μορφές σπίλων (τυπικούς – άτυπους) που χαρακτηρίζονται ως πάσχοντες από το Σύνδρομο των άτυπων σπίλων. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα και συνήθως εμφανίζουν τα εξής τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα:

 1. 100 ή περισσότερους σπίλους
 2. Έναν ή περισσότερους σπίλους των 8mm (1/3 ίντσας) ή μεγαλύτερης διαμέτρου
 3. Έναν ή περισσότερους σπίλους που είναι άτυποι.

Έχοντας πολλούς σπίλους, είτε φυσιολογικούς είτε άτυπους, αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος. Αν υποψιάζεστε πιθανότητα ύπαρξης μελανώματος επισκεφτείτε άμεσα τον Δερματολόγο σας, πριν εμφανίσετε πιο σοβαρές προειδοποιήσεις, όπως Κνησμός, Έπαρση, Κρουστές, Ορροροή, Πόνος, Αιμορραγία, Οίδημα, Έλκος, Μπλε – Μαύρο χρώμα.

Το μελάνωμα είναι από τις πιο απλές μορφές καρκίνου, κατά τη φάση της διάγνωσης και μια από τις πιο απλές μορφές καρκίνου όσον αφορά στη θεραπεία, εφόσον βρεθεί και αφαιρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν όμως αφεθεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος (δώσει μεταστάσεις), τότε η πρόγνωση είναι πολύ μικρή. Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμοι όταν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν νωρίς, η πιο ασφαλής γραμμή άμυνας είναι η πρόληψη.

ΠΡΟΛΗΨΗ

 • Αναζητήστε σκιά (κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.)
 • Αποφύγετε τα εγκαύματα.
 • Αποφύγετε το μαύρισμα στον ήλιο και το solarium.
 • Καλυφθείτε με ρούχα, καπέλο με γείσο και γυαλιά ηλίου.
 • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή ψηλότερο, καθημερινά. Αν χρειαστεί να εκτεθείτε τον ήλιο, χρησιμοποιείστε δείκτη μεγαλύτερο από 50.
 • Κρατήστε τα νεογέννητα μακριά από την έκθεση στον ήλιο.
 • Εξετάζετε το δέρμα σας, παντού, το συχνότερο δυνατόν (αυτοεξέταση).

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας ετήσια για μια δερματολογική εξέταση.

Κριτικές ασθενών μας

”Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων! Προσιτός, τον εμπιστεύομαι απόλυτα!”

ntina kotanidou

Review From Google
”Εξαιρετικός επιστήμονας, και άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου του και αποτελέσματα σε ότι μου έχει κάνει. Σας ευχαριστώ πολύ”

Chrisanthos Kaimenakis

Review From Google
”Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος με μεγάλο εύρος γνώσεων και εξειδίκευση τόσο στη δερματοχειρουργική όσο και στην αισθητική ιατρική.”

Eirini Kokolaki

Review From Google
”Called same day and immediately helped me to see him for consultation. Very kind and knowledgeable. Speaks good English. Thank you.”

Eteri Gaia

Review From Google

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

  Σύγχρονο Δερματολογικό Ιατρείο με σκοπό την παροχή Κλινικών και Αισθητικών Υπηρεσιών.

  Email: info@mediderma.gr
  Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733
  Βέροια: +(30) 2331022590