Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733   |  Βέροια: +(30) 2331022590

Μολυσματική Τέρμινθος

Μολυσματική Τέρμινθος

Ο Δρ. Φραγκάκης απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Μολυσματική Τέρμινθο.

Πώς προκαλείται 
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά μεταξύ ενός και δέκα ετών συνήθως, σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV), ενώ αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV-1, με τον MCV-2 να ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Όταν εμφανιστεί στα παιδιά, δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μεταδίδεται με στενή επαφή από άλλα παιδιά, όπως, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
 
Πώς μεταδίδεται 
Η μετάδοση του ιού γίνεται με τη σωματική επαφή, αλλά και με την επαφή του δέρματος με μολυσμένα απο τον ιό αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα και σεντόνια. Αποτελεί μια πολύ συχνή δερματική λοίμωξη στα παιδιά, ενώ αποτελεί και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους ενήλικες.   Η μολυσματική τέρμινθος αγαπά τις ζεστές και υγρές περιοχές καθώς μπορεί να μεταδοθεί από το βρώμικο νερό και από την άμμο στην οποία ξαπλώνουμε το καλοκαίρι. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που αθλούνται σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, αλλά τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα ή ξηροδερμία. Επίσης ο ιός μεταδίδεται στο ίδιο άτομο από το ένα σημείο του σώματος σε άλλο με αφή-ξύσιμο, μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοενοφθαλμισμός. Μπορεί να ξεκινήσει από ένα σπυράκι και µε αυτοενοφθαλµισµό να γίνουν πολλά, συνήθως µέχρι και 20, αλλά και περισσότερα.

Πώς εμφανίζεται
Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται με μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια. Προσομοιάζουν με σπυρί ή θυλακίτιδα, αλλά συχνά είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος, ενώ φέρουν ένα λακκάκι στο κέντρο τους και περιέχουν ένα κερατινοποιημένο βύσμα στο εσωτερικό τους. Εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τον κορμό και τα άνω και κάτω άκρα στις μικρότερες ηλικίες, και στους ενήλικες εμφανίζονται κυρίως γύρω από τα γεννητικά όργανα, στο εσωτερικό μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά. Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι ανώδυνες αλλά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή κάποια έντονη ενόχληση σε περιπτώσεις επιμόλυνσης και φλεγμονής.  Τα σπυράκια αυτά εμφανίζονται συνήθως στα σημεία τριβής µε ρούχα, όπως στον λαιμό, στη μασχάλη και στον κορμό, αλλά και στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και τα γεννητικά όργανα. Σ’ ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί έκζεμα γύρω από τις αλλοιώσεις, ενώ είναι πιθανό στο κέντρο τους να παρουσιάσουν επιπρόσθετα μια μικρή αιμορραγία. Η βλάβη πάντα όμως περιορίζεται στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η κλινική διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου πρέπει να γίνεται κατ’ αρχήν από δερματολόγο σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις. Σπανίως, αποστέλλεται δείγμα της βλάβης για βιοψία, εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο από το γιατρό.

Κλινική Εξέλιξη
Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία δεν είναι αναγκαία, καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της, όσο αρχίζει ο οργανισμός ν’ αναπτύσσει αντισώματα στον ιό, χωρίς ν’ αφήνει ουλές. Ο στόχος της θεραπείας της μολυσματικής τερμίνθου είναι η βελτίωση των πιθανών συμπτωμάτων όπως τον πόνο ή τη φαγούρα, αλλά και η αφαίρεση των βλαβών για αισθητικούς λόγους. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία οι βλάβες, μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό ενώ σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί και αυτόματη εξαφάνιση. Σε αντίθεση με άλλους δερματικούς ιούς που μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς σε λανθάνουσα κατάσταση και να επανεμφανιστούν, όπως ο HPV και ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου δεν παραμένει στο σώμα εφόσον αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βλάβες που δημιουργεί. Για τους παραπάνω λόγους υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της οριστικής θεραπείας τους.

Πώς θεραπεύεται
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία κατά της μολυσματικής τερμίνθου δεν είναι απαραίτητη, καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της. Αν όμως οι κηλίδες αρχίσουν να ερεθίζονται ή να κάνουν πληγές, οι δερματολόγοι του Dermatology & Cosmetics Lab εφαρμόζουν μια από τις παρακάτω θεραπείες.
 • Laser CO2: Η αφαίρεση των κηλίδων με laser είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία που οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών από μολυσματική τέρμινθο. Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ακριβής και στοχευμένη. Η δέσμη του laser κατευθύνεται με ακρίβεια χιλιοστού στην βλάβη και την καταστρέφει χωρίς να αφήνει ουλές στο δέρμα. Επίσης το γύρω υγιές δέρμα παραμένει ανέπαφο. Η χρήση του CO2 laser είναι ανώδυνη, αναίμακτη και αμέσως μετά την αφαίρεση των κηλίδων με laser, ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του.
 • Κρυοθεραπεία: Οι κηλίδες της μολυσματικής τερμίνθου ψύχονται με υγρό άζωτο σε χαμηλή θερμοκρασία και καταστρέφεται. Αφού ξεπαγώσει η περιοχή, ο νεκρός ιστός αποκολλάται. Υπάρχει όμως πιθανότητα να μείνει σημάδι και το αποτέλεσμα να μην είναι άρτιο και γι’ αυτό η κρυοθεραπεία προτείνεται σε περιπτώσεις πολύ μικρών κηλίδων.
 • Ηλεκτροκαυτηριασμός: Είναι μια μέθοδος που καταστρέφει την κηλίδα της μολυσματικής τερμίνθου με χρήση ηλεκτρισμού. Για την καταστροφή του ιστού χρησιμοποιείται μια μικρή μήλη, η οποία διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα. Η καύση των κηλίδων είναι συχνά αποτελεσματική μέθοδος σε περιπτώσεις πολύ μικρών κηλίδων, διότι έχει την τάση ν’ αφήνει σημάδια.
 • Χειρουργική αφαίρεση: Οι μεγάλες σε μέγεθος κηλίδες της μολυσματικής τερμίνθου, αντιμετωπίζονται χειρουργικά, για να υπάρχει πλήρης εξάλειψη της βλάβης. Απαιτείται τοπική αναισθησία, οι τομές είναι πολύ μικρές και πραγματοποιείται στο ιατρείο. Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία.

Κριτικές ασθενών μας

”Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων! Προσιτός, τον εμπιστεύομαι απόλυτα!”

ntina kotanidou

Review From Google
”Εξαιρετικός επιστήμονας, και άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου του και αποτελέσματα σε ότι μου έχει κάνει. Σας ευχαριστώ πολύ”

Chrisanthos Kaimenakis

Review From Google
”Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος με μεγάλο εύρος γνώσεων και εξειδίκευση τόσο στη δερματοχειρουργική όσο και στην αισθητική ιατρική.”

Eirini Kokolaki

Review From Google
”Called same day and immediately helped me to see him for consultation. Very kind and knowledgeable. Speaks good English. Thank you.”

Eteri Gaia

Review From Google

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

  Σύγχρονο Δερματολογικό Ιατρείο με σκοπό την παροχή Κλινικών και Αισθητικών Υπηρεσιών.

  Email: info@mediderma.gr
  Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733
  Βέροια: +(30) 2331022590