Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733   |  Βέροια: +(30) 2331022590

Ατοπική Δερματίτιδα

Ατοπική Δερματίτιδα

Ο Δρ. Φραγκάκης απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Ατοπική Δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια που συχνά συσχετίζεται με άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα.

 • Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει και στην ενήλικη ζωή.
 • Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα, είναι παιδιά της προσχολικής ηλικίας και το 75-95% αυτών παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους πριν την ενηλικίωσή τους.

Ατοπικό δέρμα

Το ατοπικό δέρμα χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα. Το δέρμα αδυνατεί να συγκρατήσει τα φυσιολογικά επίπεδα της υγρασίας του και δεν παράγει αρκετά λιπίδια, που το προστατεύουν απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις.

Η έλλειψη υγρασίας έχει ως αποτέλεσμα οι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων να αποδυναμώνονται και το δέρμα να αφυδατώνεται και να απολεπίζεται, προκαλώντας αίσθημα κνησμού. Ο κνησμός με τη σειρά του προκαλεί τοπική φλεγμονή, με εμφάνιση οιδήματος και ερυθρότητας. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη της φυσικής προστασίας ανοίγει τον δρόμο στην εισχώρηση αλλεργιογόνων παραγόντων, που εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντίδραση του δέρματος και προκαλούν έναν φαύλο κύκλο. Το ατοπικό δέρμα εμφανίζει προδιάθεση για βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ

Κληρονομικότητα: Η ατοπία έχει κατά μεγάλο ποσοστό γενετική προδιάθεση. Έχει υπολογιστεί ότι πάνω από το 70% των παιδιών με ατοπική δερματιτίδα, έχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας (ατοπικό έκζεμα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εκζεματοειδή δερματίτιδα).

Αλλεργιογόνα περιβάλλοντος: Η πρωτεΐνη που διασφαλίζει τη συνοχή μεταξύ των δερματικών κυττάρων (η λεγόμενη «φιλαγκρίνη»), είναι ανεπαρκής και έτσι το δέρμα καθίσταται απροστάτευτο και ευάλωτο απέναντι στις αλλεργιογόνες ουσίες. Ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως η γύρη, η σκόνη αλλά και ορισμένα καλλυντικά περιποίησης που στο κανονικό δέρμα είναι ανεκτά, στα ατοπικό δέρμα εισχωρούν εύκολα και προκαλούν την αντίδρασή του.

Αλλεργιογόνα τρόφιμα: Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 35% των παιδιών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, στο 90% των περιπτώσεων οι αλλεργίες αυτές σχετίζονται με περιορισμένο αριθμό τροφίμων. Για τα βρέφη, ενοχοποιούνται το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και τα φασόλια σόγιας. Επομένως, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα αυτά, αν τα βρέφη τους έχουν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία. Για τα παιδιά, ύποπτα για αλλεργίες θεωρούνται το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι και τα ακτινίδια, ενώ για τους εφήβους τα φιστίκια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι και τα τρόφιμα που σχετίζονται με τη γύρη.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ

Το μικροβίωμα αποτελεί τη φυσική ασπίδα του δέρματος. Πρόκειται για ένα δίκτυο «καλών» βακτηρίων και μικροβίων που υπάρχει πάνω στο δέρμα και το προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Για να γίνει πιο κατανοητό, ο προστατευτικός ρόλος του είναι ανάλογος με αυτόν του μικροβιώματος του εντέρου (τη λεγόμενη «βακτηριακή χλωρίδα»). Τα αβλαβή αυτά μικρόβια, που έχουν προστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αφυπνίζουν τις φυσικές άμυνες του δέρματος όταν δέχεται επίθεση από άλλους «κακούς» παθογόνους μικροοργανισμούς. Τους καταπολεμούν και δεν τους αφήνουν να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν φλεγμονές.

Στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας όμως, η ισορροπία του μικροβιώματος είναι διαταραγμένη, όπως έχει διαπιστωθεί σε ειδική χαρτογράφηση του δέρματος. Στις περιοχές όπου παρουσιάζονται φλεγμονή και κνησμός, το μικροβίωμα διαφέρει σε σχέση με άλλες υγιείς περιοχές δέρματος, ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο.

Η διαταραγμένη ισορροπία του μικροβιώματος έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος και κατά συνέπεια την εισχώρηση παθογόνων μικροοργανισμών και την πρόκληση φλεγμονών. Ένας από τους βασικούς στόχους λοιπόν της αγωγής για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι και η επαναφορά της ισορροπίας του μικροβιώματος, που αποτελεί τον φυσικό σύμμαχο του δέρματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα

Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας είναι πολύπλοκο θέμα. Θεμελιώδης στόχος, ωστόσο, είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος.

Ο δερματολόγος επισημαίνει παρακάτω όλα αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να ανακουφίσουν τα μωρά τους από την εκδήλωση των συμπτωμάτων:

 • Να αποφεύγεται το συχνό μπάνιο, ειδικά αν δεν υπάρχει κατάλληλο σαπούνι, ειδικό για ατοπικά δέρματα, το οποίο θα συστήσει δερματολόγος. Το νερό στο μπάνιο πρέπει να είναι χλιαρό, όχι ζεστό. Άλλωστε, τα άτομα με το συγκεκριμένο νόσημα δεν αντέχουν το πολύ ζεστό νερό.
 • Μετά το μπάνιο η επιδερμίδα του μωρού θα πρέπει να ενυδατώνεται καλά, με ειδικό γαλάκτωμα, και χωρίς να έχει σκουπιστεί καλά το δέρμα, για να διατηρείται ακόμα περισσότερο η υγρασία.
 • Οι γονείς θα πρέπει να εντοπίσουν τυχόν αλλεργιογόνες τροφές (αυτές συνήθως είναι τα αυγά, το γάλα, τα δημητριακά, τα ψάρια, οι σοκολάτες, οι φράουλες, οι ντομάτες, η σόγια και οι ξηροί καρποί). Ακόμα, οι τροφές θα πρέπει να σκουπίζονται καλά γύρω από το στόμα για να αποφεύγεται η παρατεταμένη επαφή του δέρματος με αυτές.
 • Τα ρούχα του παιδιού θα πρέπει να είναι μόνο από 100% βαμβάκι.
 • Κατά το πλύσιμο των ρούχων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιαλλεργικά απορρυπαντικά. Τα δε σεντόνια και οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα στους 60 βαθμούς.
 • Το μωρό δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με χημικές ουσίες, π.χ. αρώματα, makeup, διάφορα προϊόντα για τα μαλλιά, όπως λακ.
 • Επίσης, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν δερματικά προβλήματα, όπως έρπη, καθώς το μωρό μπορεί να πάθει σοβαρή δερματοπάθεια, επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή του.
 • Προσοχή χρειάζεται στις πισίνες, καθώς το χλώριο μπορεί να ερεθίσει και να ξηράνει το δέρμα ακόμα περισσότερο.
 • Ο γονιός θα πρέπει να περιφρουρεί τη φαγούρα του μωρού, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Να του κόβει, λοιπόν, καλά τα νύχια και, αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί, να του επισημαίνει να μην ξύνεται.
 • Στη ξηρότητα του δέρματος συμβάλουν και οι πολύ κακές ποιοτικά μορφές θέρμανσης, π.χ. κλιματισμός και τζάκι, που ρίχνουν την υγρασία στον χώρο. Είναι και αυτός ένας λόγος για επιδείνωση των συμπτωμάτων. Συνιστάται στους γονείς να προμηθευτούν ένα υγρόμετρο για να παρακολουθούν την υγρασία στον χώρο και να την διατηρούν στο 50%. Αν υπάρχει κλιματισμός ένας υγραντήρας θα βοηθήσει.
 • Το παιδί με ατοπική δερματίτιδα δεν χρειάζεται να σκεπάζεται με πολλά κλινοσκεπάσματα.
 • Καλό είναι να απομακρυνθούν από το δωμάτιό του τα χαλιά και οι μοκέτες, ή -αν αυτό δεν είναι εφικτό- να καθαρίζονται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα.
 • Ο χώρος στον οποίον κινείται το παιδί θα πρέπει να αερίζεται συχνά, να μην έχει καπνούς από τσιγάρο, έντονες μυρωδιές από λουλούδια, ενώ προσοχή χρειάζεται και στα οικιακά ζώα, ειδικά αν έχουν έντονο τρίχωμα.
 • Τέλος, το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει την ατοπική δερματίτιδα.

Κριτικές ασθενών μας

”Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων! Προσιτός, τον εμπιστεύομαι απόλυτα!”

ntina kotanidou

Review From Google
”Εξαιρετικός επιστήμονας, και άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου του και αποτελέσματα σε ότι μου έχει κάνει. Σας ευχαριστώ πολύ”

Chrisanthos Kaimenakis

Review From Google
”Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος με μεγάλο εύρος γνώσεων και εξειδίκευση τόσο στη δερματοχειρουργική όσο και στην αισθητική ιατρική.”

Eirini Kokolaki

Review From Google
”Called same day and immediately helped me to see him for consultation. Very kind and knowledgeable. Speaks good English. Thank you.”

Eteri Gaia

Review From Google

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

  Σύγχρονο Δερματολογικό Ιατρείο με σκοπό την παροχή Κλινικών και Αισθητικών Υπηρεσιών.

  Email: info@mediderma.gr
  Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733
  Βέροια: +(30) 2331022590