Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733   |  Βέροια: +(30) 2331022590

Παθήσεις Τριχών – Τριχόπτωση – Υπερτρίχωση – Αλωπεκία

Παθήσεις μαλλιών

Ο Δρ. Φραγκάκης απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις Παθήσεις μαλλιών.

Τριχοπτωση

Η τριχόπτωση αναφέρεται στην απώλεια τρίχας από το τριχωτό της κεφαλής ή από άλλα μέρη του σώματος. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε κάποιες τρίχες καθημερινά (περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα), αλλά υπάρχουν καταστάσεις όπου η τριχόπτωση μπορεί να είναι πιο έντονη.

Αιτίες της τριχόπτωσης:

Α) Γενετικοί Παράγοντες: Η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία γνωστή ως φαλάκρα.

Β) Ορμονικές Αλλαγές: Περίοδοι όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση ή η υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Γ) Στρες: Ψυχολογικός στρες ή τραυματικά γεγονότα.

Δ) Φαρμακευτικές Αγωγές: Ορισμένα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου, την αρτηριακή υπέρταση, την καρδιακή νόσο, την αρθρίτιδα και άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Ε) Κακή διατροφή : Σοβαρές διατροφικές ελλείψεις μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των τριχών.

ΣΤ) Κοσμητικές Πρακτικές: Συνεχής χρήση χημικών προϊόντων ή θερμότητας μπορεί να καταστρέψει τις τρίχες.

Ζ) Λοιμώξεις ή Περιπτώσεις Δερματολογικών Νοσημάτων: Παραδείγματα περιλαμβάνουν την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα , μύκητες τριχωτόυ κεφαλής.

Η) Αυτοάνοσες Διαταραχές: Όπως η αλωπεκία areata.

Η διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης γίνεται κατά κύριο λόγο από δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να προτείνει κατάλληλες θεραπείες ανάλογα με την αιτία. Αναλόγως της περίπτωσης, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά προϊόντα, φαρμακευτική αγωγή, φωτοθεραπεία, ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις όπως οι μεταμοσχεύσεις τριχών.


Υπερτρίχωση

Η υπερτρίχωση αναφέρεται στην αυξημένη ανάπτυξη τριχών σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος σε σύγκριση με τον τυπικό μέσο όρο για άτομα του ίδιου φύλου, ηλικίας και φυλής. Αιτίες της υπερτρίχωσης:
i. Γενετικοί Παράγοντες: Οι γενετικές παραλλαγές ενδέχεται να καθορίζουν την ποσότητα και την τοποθεσία της τριχώσεως.
ii. Ορμονικές Αλλαγές: Η υπερτρίχωση μπορεί να προκληθεί από διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ή αλλαγές στα επίπεδα ορμονών.
iii. Φαρμακευτικά Προϊόντα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερτρίχωση ως παρενέργεια.
iv. Ιδιοπαθής: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της υπερτρίχωσης μπορεί να μην είναι γνωστή.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη γνώμη ενός δερματολόγου εάν υποπτεύεστε ότι έχετε υπερτρίχωση. Ο ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία της υπερτρίχωσης και να συζητήσει μαζί σας τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση των τριχών με διάφορες μεθόδους (π.χ. ξύρισμα, αποτρίχωση, λέιζερ), φαρμακευτικές αγωγές ή άλλες διαδικασίες.

Από τι εξαρτάται η ποιότητα των μαλλιών

Η ποιότητα των μαλλιών είναι γενετικά προκαθορισμένη, αλλά εξαρτάται και από εξωτερικούς παράγοντες. Το πάχος και η ποιότητα της τρίχας εξαρτάται από τη φυλετική καταγωγή. Για παράδειγμα οι ασιάτες έχουν χοντρότερη και ανθεκτικότερη τρίχα σε σχέση με άλλες φυλές, ενώ οι ευρωπαϊκής καταγωγής άνθρωποι έχουν λεπτότερη τρίχα και λιγότερα μαλλιά σε σχέση με όλες τις φυλετικές ομάδες. Επίσης οι γυναίκες έχουν μισή σε διάμετρο τρίχα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ το πάχος της τρίχας ποικίλλει και ανάλογα την ηλικία. Σε νέες ηλικίες έχουμε παχύτερη και ανθεκτικότερη τρίχα ενώ τα μαλλιά λεπτύνονται και αραιώνουν με τη γήρανση.

Κύκλος ζωής της τρίχας

Η φυσιολογική απώλεια των μαλλιών είναι από 50-80 τρίχες ημερησίως ενώ οι περισσότερες φεύγουν μετά το λούσιμο. Αυτές αντικαθίστανται από άλλες ,καθώς η κάθε τρίχα περναει κατά τη διάρκεια της ζωής της που είναι 2-7 έτη, 3 φάσεις, την αναγενή που διαρκεί το μεγαλύτερο διάστημα (χρόνια), την καταγενή που διαρκεί 3 εβδομάδες και την τελογενή που διαρκεί 3 μήνες και στο διαστημα αυτο πέφτει. Σε φυσιολογικές καταστάσεις το 90% των μαλλιών βρίσκεται στην αναγενή φάση. Η διαταραχή των φάσεων αυτών μπορεί να ελεγχθεί με τριχοριζόγραμμα, να διαπιστωθεί δηλαδή εάν μία τριχόπτωση είναι φυσιολογική πχ λόγω εποχικότητας ή εάν υπάρχει παθολογική αιτία.

Παράγοντες και αιτίες που οδηγούν σε τριχόπτωση

Κατα περιόδους μπορεί να παρατηρούμε μεγαλύτερη απώλεια τριχών από το κανονικό, που συνήθως αποκαθισταται μέσα σε λίγους μήνες και συνήθως συσχετίζεται με στρεσογόνες περιόδους ζωής (χειρουργικό στρες, άγχος, κατάθλιψη κ.α). Επίσης το περιβάλλον και η διατροφή μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση, ενώ τα τοξικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία αλλά και τα τρόφιμα, μπορεί να δημιουργήσουν τοξικότητα και απώλεια μαλλιών.

Συνηθισμένα αίτια τριχόπτωσης είναι εκτός από το στρες, η εποχικότητα , η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η σιδηροπενία, η λοχεία και η διακοπή αντισυλληπτικών, η λήψη κάποιων φαρμάκων (ρετινοειδή, βαρβιτουρικά, χημειοθεραπευτικά κ.α), εξαντλητικές δίαιτες απίσχνανσης και βεβαίως τέλος ο πιο συνηθισμένος παράγοντας , η κληρονομικότητα.

Πέρα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ο δερματολόγος πραγματοποιεί και τριχοσκόπηση με το δερματοσκόπιο προς διάγνωση και αποκλεισμό διαφόρων παθήσεων των τριχών. Υπάρχουν παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής που οδηγούν σε μόνιμη αλωπεκία (θυλακικός λειχήνας, δισκοειδής λύκος κ.α) που πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα για να μη χαθούν οριστικά τα μαλλιά της πάσχουσας περιοχής. Επίσης λοιμώξεις, κυρίως μυκητιασικές μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση στην πάσχουσα περιοχή, ενώ η γυροειδής αλωπεκία (κατά τόπους απώλεια των τριχών) είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά. Η τριχοτιλλομανία είναι άλλη πάθηση, συνηθέστερη σε παιδιά κι έχει χαρακτηριστική κλινική εικόνα ακόμα και εάν ο πάσχων δεν ομολογεί τη συνήθεια τραβήγματος των μαλλιών.

Η πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων έχει χωρίς άλλα συμπτώματα αυξημένη πτωση των μαλλιών και ο δερματολόγος καλείται να βρει την αιτία και να προσφέρει θεραπεια.

Εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις που προτείνονται είναι γενική αίματος, σίδηρος, φεριττίνη, ορμονολογικός έλεγχος θυρεοειδούς, ψευδάργυρος και επιμέρους εξετάσεις όπου χρειάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις η κληρονομικότητα ακόμα και εάν οι γονείς δεν έχουν αλωπεκία, είναι σημαντική αιτία απώλειας μαλλιών.

Σε αυτή την κατευθυνση υπάρχει και γενετικό τεστ (Tricho test) όπου αναλύονται συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για την τριχόπτωση. Γινεται από το δερματολόγο με λήψη σιέλου με μπατονέτα απο το στόμα του ασθενούς και τα αποτελέσματα δείχνουν συγκεκριμένη αιτιοπαθολογία κι έτσι οδηγείται ο ασθενής στη λήψη στοχευμένης και εξατομικευμένης θεραπείας για το πρόβλημά του.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάχυτη αλωπεκία (τριχόπτωση) που δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, αποκαθίσταται με τη βοήθεια ειδικών τοπικών σκευασμάτων που αναγεννούν την τρίχα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της ενώ μειώνουν τη μικροφλεγμονή γύρω από τον τριχικό θύλακο. Επίσης χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κυστείνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β για περιορισμένο και συγκεκριμένο χρόνο. Όταν έχει γίνει το σχετικό τεστ, η θεραπεία είναι πιο ακριβής και με καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν και επικουρικα προϊόντα (σαμπουάν , αμπούλες, λοσιόν ) που ολοκληρώνουν τη θεραπεία.Οι βαφές, το χτενισμα στο κομμωτήριο και τα προϊόντα styling δεν επηρεάζουν την τριχόπτωση , αλλά την ποιότητα της τρίχας που μπορεί να φθείρεται από την υπερβολική χρήση τους. Ομοίως, η χρήση κράνους, το συχνό λούσιμο δεν προκαλούν αραίωση

Κριτικές ασθενών μας

”Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων! Προσιτός, τον εμπιστεύομαι απόλυτα!”

ntina kotanidou

Review From Google
”Εξαιρετικός επιστήμονας, και άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου του και αποτελέσματα σε ότι μου έχει κάνει. Σας ευχαριστώ πολύ”

Chrisanthos Kaimenakis

Review From Google
”Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος με μεγάλο εύρος γνώσεων και εξειδίκευση τόσο στη δερματοχειρουργική όσο και στην αισθητική ιατρική.”

Eirini Kokolaki

Review From Google
”Called same day and immediately helped me to see him for consultation. Very kind and knowledgeable. Speaks good English. Thank you.”

Eteri Gaia

Review From Google

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

    Σύγχρονο Δερματολογικό Ιατρείο με σκοπό την παροχή Κλινικών και Αισθητικών Υπηρεσιών.

    Email: info@mediderma.gr
    Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733
    Βέροια: +(30) 2331022590