Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733   |  Βέροια: +(30) 2331022590

Ψωρίαση

Ψωρίαση

Ο Δρ. Φραγκάκης απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αντιμετώπιση της Ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος

 • Mοιάζει με μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν είναι.
  Δεν κολλάς ακουμπώντας κάποιον με ψωρίαση.
  Δεν κολλάς αν κολυμπήσεις στην ίδια πισίνα ή κάνεις sex με ένα άτομο που έχει ψωρίαση.
 • Κληρονομείται μέσω των γονιδίων.
 • Συνήθως ένα η περισσότερα άτομα μέσα σε μια οικογένεια έχουν ψωρίαση.
 • Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.
 • Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, διαβήτη και άλλα νοσήματα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Ποια είναι τα είδη της ψωρίασης

 • Κατά πλάκας ψωρίαση: αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή ψωρίασης (80%). Χαρακτηρίζεται από πλάκες που δεν είναι ιδιαίτερα κνησμώδεις και αποτελούνται από παχιά, αργυρόχροα λέπια. Οι πιο συνήθεις περιοχές που προσβάλλονται είναι οι αγκώνες, τα γόνατα ή/και η κεφαλή.
 • Σταγονοειδής ψωρίαση: πρόκειται για σπανιότερη μορφή ψωρίασης (<10%). Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες και ακολουθεί μια φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (στρεπτοκοκκική λοίμωξη). Οι πλάκες είναι μικρές, με < 2 εκ διάμετρο, σαν σταγόνες, με διάχυτη κατανομή. Ο συγκεκριμένος τύπος ψωρίασης έχει πολύ καλή πρόγνωση και υποχωρεί σύντομα ( συνήθως σε λίγους μήνες) με τη χρήση τοπικών θεραπειών ενώ και η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.
 • Η ψωριασική ονυχία εμφανίζεται στο 25-50% των ασθενών με ψωρίαση δέρματος και σχετίζεται με ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι πιο συχνή σε ηλικίες άνω των 40 ετών ενώ η προσβολή των ονύχων είναι πιο σοβαρή στην ψωρίαση τύπου I. Παρατηρούνται αλλαγές στο χρώμα των νυχιών (λευκονυχία, σταγόνα ‘ελαίου), και δυστροφία των νυχιών (ευθραστότητα, τραχύτητα, ονυχόλυση, υπονύχια υπερκεράτωση). Συνήθως προσβάλλονται περισσότερα από ένα νύχια.
 • Η ανάστροφη ψωρίαση προσβάλλει τις πτυχές (μεσογλουτιαία, μηροβουβωνικές, υπομαζικές, μασχαλιαίες και οπισθοωτιαία) και είναι συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηρίζεται από σαφώς αφοριζόμενες ερυθηματώδεις πλάκες με ελάχιστο ή καθόλου λέπι.
 • Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων μπορεί να προσβάλλει τα γεννητικά όργανα του άνδρα (σώμα του πέους, βάλανο, όσχεο) κα της γυναίκας (αιδοίο).
 • Η φλυκταινώδης ψωρίαση χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό φλυκταινών (επάρματα του δέρματος με πύον). Διακρίνεται στην εντοπισμένη και στη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση. Η εντοπισμένη μορφή προσβάλλει τις παλάμες και τα πέλματα (ακροφλυκταίνωση). Η γενικευμένη μορφή χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ή και καθολική προσβολή του σώματος, εμφανίζει οξεία, υποξεία ή κεραυνοβόλο πορεία, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, και χρειάζεται ο ασθενής να απευθυνθεί αμέσως στο Δερματολόγο.
 • Η ερυθροδερμική ψωρίαση αποτελεί την πιο σοβαρή εκδήλωση της ψωρίασης. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα όλου του δέρματος, ενώ μπορεί να υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός και κακουχία. Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε Δερματολόγο, και χρήζει νοσηλείας και υποστήριξης προς αποφυγή επιπλοκών.
 • Μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από ψωρίαση αναπτύσσουν έναν τύπο αρθρίτιδας που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα. Τα πρώτα σημάδια είναι συχνά πρησμένες, άκαμπτες και μερικές φορές επώδυνες αρθρώσεις το πρωί. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνια κατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και πρέπει η θεραπεία να προσαρμόζεται στο είδος της ψωρίασης, στην ηλικία, στην έκταση, στην ύπαρξη άλλων νοσημάτων και στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Ενώ δεν υπάρχει πλήρης και οριστική θεραπεία για την ψωρίαση, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο αυτής της πάθησης.

Με τις σημερινές δυνατότητες η αντιμετώπιση τόσο της ψωρίασης όσο και της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι πιο αποτελεσματική από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Κριτικές ασθενών μας

”Άριστος επιστήμονας, εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων! Προσιτός, τον εμπιστεύομαι απόλυτα!”

ntina kotanidou

Review From Google
”Εξαιρετικός επιστήμονας, και άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου του και αποτελέσματα σε ότι μου έχει κάνει. Σας ευχαριστώ πολύ”

Chrisanthos Kaimenakis

Review From Google
”Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος με μεγάλο εύρος γνώσεων και εξειδίκευση τόσο στη δερματοχειρουργική όσο και στην αισθητική ιατρική.”

Eirini Kokolaki

Review From Google
”Called same day and immediately helped me to see him for consultation. Very kind and knowledgeable. Speaks good English. Thank you.”

Eteri Gaia

Review From Google

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

  Σύγχρονο Δερματολογικό Ιατρείο με σκοπό την παροχή Κλινικών και Αισθητικών Υπηρεσιών.

  Email: info@mediderma.gr
  Θεσσαλονίκη: +(30) 2310252733
  Βέροια: +(30) 2331022590